Eveline Kroezen

Mar 4

Beslisboom voor toezichthouders

geplaatst om 12:47 in categorie Governance

Print Friendly

Wat doet een toezichthouder als hij het niet eens is met een beslissing van de raad? Dat is een lastige kwestie. Over het algemeen proberen raden van toezicht in consensus beslissingen te nemen. En mocht dat onverhoopt niet lukken, dan staat in de statuten beschreven hoe de besluitvorming tot stand komt. Ik vind dat een toezichthouder een eigen afweging moet maken als hij het niet eens is met een beslissing van de raad. Daarbij heeft een toezichthouder in essentie twee keuzes, of hij blijft zitten en legt zich bij de beslissing neer of hij stapt op.

In de afgelopen jaren heb ik een paar keer meegemaakt dat ik het als toezichthouder niet eens was met een beslissing van de voltallige raad. Bijna spelenderwijs heb ik een beslisboom ontwikkeld, om te besluiten wat ik vervolgens doe. Het is mijn persoonlijke beslisboom en hij kan er voor iedere toezichthouder anders uit zien. Ik deel mijn beslisboom graag met u en ben heel benieuwd hoe uw beslisboom eruit ziet.

afbeelding blog EK

   

4 Reacties op “Beslisboom voor toezichthouders”

Best Eveline,
Mooie beslisboom en herkenbare situaties en aanpak.
Ik heb nog een andere invalshoek. Als voorzitter heb ik de rol en taak, overigens net als andere leden, om nogmaals om het vraagstuk heen te lopen als er verschillende standpunten zijn.
Waar gaat het nu precies om, welke drijfveren en overtuigingen spelen mee.
Ik creƫer ( en dus de raad ook) dus bewust veel aandacht en tijd en zorg voor een waardevrije discussie. Alle aspecten op tafel. Blijft de situatie ongewijzigd dan heb ik een laatste belangrijke vraag: Heb je onoverkomelijke bezwaren als we toch hiertoe besluiten. Dat is een meer actieve verantwoordelijkheid nemen dan je bij de beslissing neerleggen. Deze vraag zorgt meestal voor een oplossing waar iedereen vrede mee kan hebben. Bij onze raad is zo veel unanimiteit tot stand gekomen, ook als het heel spannend was.

Beste Elma,

Dank voor je reactie. De werkwijze die jij beschrijft spreekt mij aan. Ik denk dat een dergelijke werkwijze meningen bij elkaar kan brengen en unanieme besluitvorming kan bevorderen. Mijn ervaring is dat het met name als er veel externe druk is lastig kan zijn om de discussie zo zorgvuldig te voeren. Juist dan zouden raden en vooral voorzitters daar aandacht aan moeten besteden.

Dank voor het delen van deze waardevolle beslisboom. Ik ga het uitproberen in de praktijk en ook de tip van Elma groen neem ik mee!

Beste Eveline,

Interessante en waardevolle blog. De beslisboom helpt zeker als je als toezichthouder in zo’n moeilijk pakket zit. Als het zo ver is, is volgens mij een waardevrije discussie, zoals Elma Groen wil niet meer mogelijk. Daar ben je dan als groep voorbij.

Ik vind een andere vraag minstens zo interessant. Als doorlopen van de beslisboom leidt tot de conclusie dat je op moet stappen, wat doe je daarna.
Informeer je de voorzitter en vertrek je met stille trom?
Ga je naar de volgende RvT vergadering om het uit te leggen?
Informeer je de bestuurder?
Wil je dat de raad de gremia informeert over de reden van je aftreden?
Of zoek je de publiciteit? Dat laatste heeft Frans Swartouw indertijd gedaan omdat hij het niet eens was met de verkoop van Fokker aan Dasa. Swarttouw deed dat direct. Frans Creemers deed het een jaar later over zijn aftreden bij Fugro. Een toezichthouder van VUMc durfde het pas aan, nadat de top was gevallen.
Het zou interessant zijn als je een blog schreef over jouw kijk daarop.

Laat een reactie achter

Wilt u deze berichten via de email?


Zoeken