Eveline Kroezen

Print Friendly

Het is toch wonderlijk hoe dat gaat.

De trouwe lezer van mijn blog zal niet zijn ontgaan dat ik onlangs ben gecertificeerd als begeleider van het leiderschapsontwikkelingsprogramma van Zenger|Folkman. Toen ik voor de eerste keer in aanraking kwam met het programma vond ik het erg Amerikaans. Ik vroeg me af wat er anders was aan dit programma, er zijn immers al zoveel leiderschapsprogramma’s. En ook een 360 graden feedback is niet nieuw. Ook vond ik het programma nogal dichtgetimmerd met veel do’s en don’ts. En excellent leiderschap is zo’n typisch Amerikaanse term. Bovendien vond ik de opleiding duur. Ik had het beeld van twee Amerikaanse mannen, die iets hebben ontwikkeld, dat bijzonder hebben gemaakt en proberen om er veel geld aan te verdienen.

Wonderlijk hoe dat gaat. Want toch ben ik me in het programma gaan verdiepen en heb ik uiteindelijk besloten om de opleiding te volgen. Ik heb zelfs een contract getekend, waarin beschreven staat aan welke spelregels ik me heb te houden. Een aantal aspecten van het programma spreekt me aan. Ten eerste dat het op onderzoek is gebaseerd. En ten tweede dat het programma zich richt op het uitbouwen van sterke competenties. Dat past in deze tijdsgeest. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat er in de zorg behoefte is aan leiderschapsontwikkeling. De zorg heeft de afgelopen jaren zelforganiserende teams ingericht en managementlagen geschrapt. Ik zie steeds weer dat leidinggevenden cruciaal zijn in dit proces en dat zij worstelen met hun nieuwe rol. Ik vind echt dat daar wat aan moet gebeuren.

Wonderlijk hoe dat gaat. Ik ben nu gecertificeerd begeleider van het Zenger|Folkman leiderschapsontwikkelingsprogramma. Ik ben ervan overtuigd dat ik leiders in de zorg kan helpen om hun effectiviteit te vergroten en daarmee de resultaten van de organisatie te verbeteren. Als ik anderen daarvan probeer te overtuigen, loop ik echter tegen dezelfde vooroordelen aan als die ik zelf had. Zij vragen zich af wat er anders is aan dit programma, vinden het erg Amerikaans en onlangs kreeg ik zelfs het verwijt dat ik ‘een gelovige” was.

Wonderlijk hoe dat gaat. Deze reacties irriteren mij namelijk een beetje. Ik vind dat het een goed programma is en dat moeten ze maar van mij aannemen. Wonderlijk ……………

   

Laat een reactie achter

Wilt u deze berichten via de email?


Zoeken